ctmwelcome_e0.gif
Paianjenul cu cruce


Unul dintre cei mai cunoscuti paianjeni, de-a lungul timpului a primit multe nume ca paianjenul diadema, paianjenul european, paianjenul cu cruce, paianjenul de gradina, etc. El face parte din Familia Araneidae, genul Araneus. Alaturi de el din acelasi gen mai gasim inca 10 specii conform listei speciilor de paianjen descrise pana in anul 2000 in Romania.

Culorile acestui paianjen pot varia de la un galben deschis pana la un gri foarte inchis spre negru, dar toti paianjenii din aceasta specie au pe partea dorsala a abdomenului cinci sau mai multe puncte albe ce formeaza un desen in forma de cruce, acest desen este caracteristic speciei.


araneus_diadematus.jpg
A treia pereche de picioare ale acestui paianjen sunt mai mici, ele sunt folosite la construirea panzei precum si la deplasarea paianjenului pe aceasta, nu au nici o valoare daca paianjenul se deplaseaza pe sol. Rareori ajunge la nivelul solului, in mod accidental, majoritatea timpului petrecand-o in panza sa rotunda. Acest paianjen este un paianjen tesator prin urmare isi vaneaza prada cu ajutorul panzei care masoara la unele exemplare chiar si 40 cm in diametru. Aceasta panza are o forma sferica iar paianjenul sta in centru acesteia cu cefalotoracele orientat in jos, detectand vibratiile prazii cu ajutorul picioarelor si a perilor de pe ei. Daca o insecta s-a prins in plasa sa paianjenul impacheteaza prada in matase dupa care o consuma.Moonriver - Andre Rieu

Celula animală
Corpul fiinţelor umane, al animalelor şi al plantelor este alcătuit din celule. Aceste organisme de dimensiuni reduse, reprezintă unitatea structurală a corpului şi sunt răspunzătoare de toate procesele fundamentale ale organismului, ce asigura continuarea vieţii.Celulele organismelor animale prezintă o membrana de plasmă, în care se află citoplasma cu aspect gelatinos şi aproximativ 12 tipuri de organite. Corpul animal este alcătuit din unităţi structurale foarte mici, numite celule. Ele sunt mult mai mici decât firele de nisip şi nu pot fi văzute decât cu ajutorul microscopului.

MB_celula-animala.jpg

Membrana celulară

Învelişul subţire al celulei este denumit membrană celulară sau membrană plasmatică

Are o grosime de aproximativ 0,1 microni şi de regulă este flexibilă, astfel încât celula îşi poate modifica forma. Membrana de plasma este un înveliş transparent care înconjoară celula; ea are permeabilitate selectivă, permiţând doar anumitor substanţe chimice sa pătrundă în celulă.

După atâta citit, hai sa ne uităm la nişte poze....

1291140387_animale-haioase005.jpg
Oare am ieşit bine??


1291140407_animale-haioase036.jpg

Azorel se pregăteşte de Crăciun


1266267342_necuvantatoare056.jpg

Mai ieşim şi pe afară?
an5986.jpg

O bătaie ca în filmele chinezeşti...


an5312.jpg

Motanul cel camuflat ...
images.jpeg

Căţelul lui Chuck Norris
a146.jpg
Mâine la război, da?